З метою популяризації української гастономічної спадщини Хмельницький обласний науково-методичний центр культури і мистецтва започаткував проєкт «Міжнародне приготування борщу» до якого долучаються друзі та колеги з різних країн.
Особливість його в тому, що під час приготування борщу в Україні, на зв’язок виходять друзі та волонтери з різних країн світу, щоб доєднатися до приготування та поговорити про нематеріальну культурну спадщину України, збереження українських традицій, популяризацію української культури за кордоном.
В Україні існує десятки рецептів борщу. Вони варіюються у залежності від регіону. Наша Хмельниччина неймовірно багата різними рецептами приготування борщу. У кожній громаді є свої особливості та традиції приготування цієї страви.
16 березня 2023 року директор ХОНМЦКіМ Майя Онищук, представники Чемеровецької територіальної громади, військові кухарі Ігор Петрованчук та Іван Короташ, яким допомагали Микола Коленко та народний аматорський ансамбль естрадної пісні «Зорепад», готували справжній український солдатський борщ та сухий борщ для наших військових, які мужньо боронять нашу державу.
Усіх бажаючих мешканців громади безкоштовно пригощали неймовірно смачним борщем, справжньою солдатською кашею та чаєм.
З-за кордону на онлайн-зв’язку була Жанна Вовк – волонтерка, членкиня громадської організації «Соціально-мистецький центр «ОГО!», майстриня солодких шедеврів, яка проживає у місті Praia a Mare (Італія).
Після приготування борщу громада передала для військових черговий автомобіль, який облаштований душем, пральними машинами та іншим необхідним інвентарем.
Трансляція відбувалася на платформі Zoom та на сторінках Центру у соціальних мережах Facebook та Instagram, до якої змогли долучитися представники багатьох громад Хмельниччини.
Далі більше! Слідкуйте за новинами на сайті та у соціальних мережах Facebook https://www.facebook.com/onmccim та Instagram https://www.instagram.com/onmccm/